Összes Praxis

Akril versus szilikon

©illbruck, Beko

Az akril és a szilikon ránézésre alig különböztethető meg egymástól. A feldolgozás során a két anyag nagyon hasonló és a kikeményedés után mindkettő gumis karakterűvé válik. A szilikon fényesebb, míg az akril inkább matt hatású. A választást az határozza meg, hogy milyen célra használjuk az anyagokat.

Szilikon

A szilikon jó rugalmassági tulajdonságokkal rendelkezik, ezért gyakran használják mozgó felületeknél. A fürdőszobát vagy egészségügyi helyiségeket szaniterszilikonnal kezelik, mivel vízlepergető és fungicid hatású. A tartósan elasztikus szilikon ideális a fürdőszobai csatlakozásokhoz, vagy tágulási fugákhoz. A szilikon nem átfesthető, ezt érdemes figyelembe venni. 

Akril

Az akril plasztoelasztikus tömítőanyag. Néhány előnye van a szilikonnal szemben. Az akril ideális a fal repedéseinek javítására, később át is festhető. Az akrilokat gyakran használják gipszkartonhoz, üveghez, betonhoz, fához vagy ablakpárkányhoz kapcsolódó beltéri tömítésekhez. Kikeményedése során az akril jobban zsugorodik. Ezt a feldolgozásnál figyelembe kell venni.

WEBKATALÓGUS: Szilikonok

WEBKATALÓGUS: Akrilok

( )