Összes Praxis

Pattex One for All ragasztók

Ahogy általánosan az ipar minden területén folyamatos az innováció, úgy a ragasztók esetében is újabbnál újabb technológiák térnyerését lehet megfigyelni. A Henkel élenjáró ragasztástechnológia üzletágának legújabb, leginnovatívabb termékcsaládja a 4 taggal rendelkező Pattex One for All építési-szerelési ragasztók.

Pattex One for All

A piacon megtalálható általános ragasztók közül sokkal rugalmasabbak, időtállóbbak, saját fejlesztésű Flextec-technológiával rendelkeznek és a 4 termék közül minden szakember megtalálhatja a saját maga igényeit legjobban kielégítő terméket. A továbbiakban részletesen kifejtjük a termékek tulajdonságait, jellemzőit.

A ragasztókat alapvetően két csoportba tudjuk sorolni:

  • fizikai úton kötő ragasztók,
  • kémiai úton kötő ragasztók.

A fizikai úton kötő ragasztók általában úgy működnek, hogy az előzetesen összekevert és elkészített ragasztók, valamilyen folyadékkal vannak dúsítva, amely az alkalmazás során kipárolog az anyagból. Ezek lehetnek diszperziós ragasztók, ahol vízzel van dúsítva az anyag és ezáltal víz párolog ki az alkalmazás során, valamint vannak az oldószeres ragasztók, amelyek során nem víz, hanem valamilyen oldószer válik ki a kötés során, ezért ezeknek a ragasztóknak a kötés során szúrós, kellemetlen szaguk van. Ahogy a lenti ábrán is látszik az egyik legnagyobb hátránya ezen ragasztóknak, hogy a száradás után a ragasztó térfogata csökken a filmréteg kialakulásával, hiszen amikor kinyomtuk még benne volt az az anyag, ami a kötés során kipárolgott.

 

A kémiai úton kötő ragasztók pedig úgy működnek, hogy valamilyen kémiai folyamat megy végbe a felhordás során. Erre egy példa lehet az epoxy ragasztók működése, két komponensből áll az anyag és amikor ezek összekeverednek, rögtön működésbe lép a kémiai kötés, mert a két anyag reakcióba lép egymással. Itt nincs szó kipárolgásról, ezért a kinyomott mennyiség a kötés után is ugyanakkora térfogattal fog rendelkezni, mint amikor kinyomtuk. Rengeteg előnyével egyetemben ez az egyik legfontosabb jellemzője ezeknek a termékeknek.

A One for All nevezetű ragasztók is ebbe a csoportba tartoznak, úgy nevezzük ezen termékeket, hogy MS-polimer ragasztók. Maga a technológia egy japán cégtől származik, akik az 1980-as években fejlesztették ki, azonban azóta már szinte minden komolyabb ragasztó gyártó rendelkezik ezzel a fajta termékkel. Az előbb említett példával ellentétben a működésük úgy történik, hogy a ragasztó kinyomása és felhordása során a levegővel érintkezik az anyag, majd akkor kezdődik a kémiai folyamat. A ragasztó a levegő nedvességének hatására köt meg, pontosabban megköti a légkörben található nedvességet.

A Henkel saját fejlesztésű technológiája

Ezen termékek közül is kiemelkedik a Henkel saját MS-polimer ragasztócsaládja. A Pattex One for All ragasztók úgynevezett Flextec-technológiával készülnek, ami a vállalat saját kutatói által kifejlesztett összetétel. Ennek a módszernek köszönhetően nő az anyag kötés utáni teherbíró- és állóképessége, jobban ellenáll az extrém időjárási körülményeknek, valamint tartósabb a versenytársak termékeitől. A Flextec-technológia lényege, hogy amíg más hasonló ragasztók a kötés során az anyagban található polimerláncokat két ponton kötik meg egymással, addig a Henkel ragasztók ezt három ponton teszik meg, ez biztosítja a sokkal magasabb minőséget és állóképességet.

A Pattex One for All portfólió jelenleg négy taggal rendelkezik. Ezek a ragasztók azért térnek el tulajdonságaikban egymástól, hogy minden vevő megtalálja a számára megfelelő terméket és ezáltal minden problémára megoldást tudjunk kínálni. A négy termék a következő:

  • Pattex One for All Universal: oldószer- és szilikonmentes ragasztó és tömítőanyag, elsősorban tömítési feladatokra, kifejezetten rugalmas, de remek ragasztóerővel is bír,
  • Pattex One for All Express: oldószer- és szilikonmentes építési-szerelési ragasztó, különlegessége, hogy felgyorsított kötési formulájának köszönhetően 20 perc elteltével a két összeillesztett tárgy megmunkálható, ami azt jelenti, hogy hozzáláthatunk a tárgy csiszolásához, festéséhez, ezek után sem fog a két tárgy elválni egymástól,
  • Pattex One for All High Tack: oldószer- és szilikonmentes építési-szerelési ragasztó, mely rendkívül nagy kezdeti tapadással rendelkezik (350 kg/m2), segítségével nincs szükség a felragasztott tárgy rögzítésére az anyag megkötéséig,
  • Pattex One for All Crystal: oldószer- és szilikonmentes építési-szerelési ragasztó, nagyobb mennyiségben felhordva és teljesen áttetsző végeredményt ad, rendkívül esztétikus ragasztást tesz lehetővé, szükség esetén akár át is festhető.

Egyszerűbben használható, könnyen kinyomható tubusba töltött kiszerelésekkel lehetőséget adunk azon felhasználók számára is, akik nem szeretnének egy teljes kartus ragasztót megvásárolni, valamint nem szeretnének pluszban kinyomópisztolyt is beszerezni.

A One for All termékcsalád legerősebb formulája a High Tack, amely most már egy nagyon egyszerűen használható adagoló applikátorban is elérhető, amelynek neve Pattex One for All Click&Fix. A termék 20 darab, előre adagolt ragasztópöttyöt tartalmaz, amelyet műanyag adagoló felülethez történő nyomása után automatikusan adagol. Nincs többé piszkos munka, kifolyt ragasztó vagy túl sok felhordott anyag. A Click&Fix segítségével annyi ragasztópöttyöt tudunk felhordani amennyire szükség van a termék megtartásához, mindezt a legerősebb, legmagasabb kezdeti tapadással rendelkező formulánkkal.

 

WEBKATALÓGUS: Pattex One for All

( )